Min briljante venn – Papegøye eller ny kompis?

Av Annelin Eriksen
Først 
publisert i Klassekampen 12.06.2023 

 

Snapchat laserte nettopp tjenesten MyAI. Den skaffer ikke venner. Den er en venn.

For første gang i menneskets historie er det noen andre som snakker til oss, med vårt språk. Ikke en gud eller en ånd eller en hallusinasjon. Maskinene snakker.

Det er vanlig å peke på forskjellen mellom de generative språkmodellene (som den kjente chatGPT) på den ene siden og menneskers språk på den andre, som en forskjell mellom «det ekte» og kopien, menneske og papegøye. Emily Bender, en amerikansk professor i datalingvistikk, har advart mot å tro at disse store språkmodellene faktisk snakker: at de faktisk produserer mening.

Men denne papegøye-teorien om hva den nye type AI er og hva den representerer (en kopi), baserer seg på en helt spesifikk forståelse av hva språk er. For å forstå språk, må vi også forstå hva det sosiale mennesket er: Hva det er ved mennesket som gjør oss til språkgenererende vesen. Hva språk gjør . Hva om forholdet mellom «ekte» og «kopi» ikke er det (eneste) rette spørsmålet vi må stille?

Jeg tror vi også må se hva disse nye tjenestene gjør, hvordan de endrer oss som sosiale vesen – eventuelt viser hvordan vi allerede har endret oss. Hva hvis den grunnleggende ideen om «det indre jeg» som mener noe, er historisk og kulturelt spesifikk? Den nye språkteknologien skaper samtaler. Samtaler danner utgangspunktet for relasjoner. Det språket gjør er å skape slike relasjonelle og emosjonelle bånd. Det avgjørende er ikke den filosofiske, eventuelt metafysiske debatten om hvorvidt den som snakker virkelig er noen, om snakkeboten har en intensjon.

«Det nye kappløpet er en jakt på følelsene dine»

Ifølge Tobias Rees , en amerikansk antropolog som studerer teknologiutvikling, ble denne forståelsen av mennesket etablert rundt det 17. århundre, med Descartes som en av «sjefs-ingeniørene». Rees peker på at i det antikke Hellas, i Aristoteles og Platons verden, var språket noe guddommelig som kunne fortelle om hva verden, tingene, omgivelse egentlig var. Språket kom ikke fra mennesket. Det var en slags gudommelig gave; gjennom det kunne tingens essens vise seg. Språket var derfor ikke avhengig av et intenderende sinn. Forståelsen av hva språk er og hva språk gjør, endrer seg.

Det viktigste med de nye snakkebotene er at de viser seg som en som snakker, og at den som snakker fremkaller følelser. Den skaper en relasjon. Den er en venn. Det nye kappløpet, drevet av de store selskapene, er en jakt på følelsene dine.

Utviklingen av AI er rettet mot nettopp intimsfæren. Den nye utviklingen i kunstig intelligens endrer ikke bare måten vi snakker sammen på, måten vi får venner på, måten vi leser nyheter på. Den endrer hvordan vi forstår relasjoner, kjærlighet, vennskap og samhandling. Den nye KI-teknologien gir oss ikke (bare) papegøyer, men (også) bestevenner.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *